Sko Guiden

- vi hjälper dig att välja rätt sko.

Ditt sätt att gå eller springa avgörs till stor del av på vilket sätt du sätter ner foten och skjuter ifrån. Hur din fot är formad. Om du har en bred eller smal fot och hur du belastar i steget vi hjälper dig att hitta rätt sko.

Hallux Valgus, benlängdsskillnad, Hammartå och Klotå

Om du har problem med benlängdsskillnad, hallux valgus, hammartå och klotå hjälper vi dig med lästning och avlastning i skor. Vi provar ävan ut specialskor från Klaveness.

Pronation och supination

De allra flesta av oss pronerar, det vill säga sätter i foten med utsidan av hälen. Vi skjuter ifrån med mer eller mindre inåtvinkling av foten. Graden av pronation varierar med fotens vinkel, det finns allt från lätt pronation till överpronation. De som inte pronerar är antingen neutrallöpare eller supinerare (underpronerare). Vid supinering "rullar" foten längs utsidan under hela frånskjutet.

Kroppsliga förutsättningar,

Din kroppsvikt har också betydelse för hur skons stötdämpning fungerar. Du som är lite tyngre bör leta efter en sko som är stabil och har en rak eller lätt svängd läst.

Fotvalv

Fotvalvets uppbyggnad styr också ditt val av sko. Har du lågt fotvalv har du troligen en tendens att överpronera och behöver en sko med pronationsstöd och en rak eller lätt svängd läst. Du som har ett medelhögt fotvalv kan välja bland många modeller. Undvik dock skor med pronationsstöd eftersom de begränsar fotens rörlighet. Höga fotvalv passar bra med en sko som har god stabilitet och svängd läst.
Kontaka oss för en fullständig analys så hjälper vi dig att hitta rätt skor och vid behov ta avgjutning för specialanpassade inlägg.