Skor

Hur ska en bra sko se ut?

Här har vi sammanfattat några punkter som vi tycker är viktiga för skor i allmänhet.

Snörning

Snörning är att rekommendera. Den håller foten fixerad mot hälkappan. Hälen bör tryckas mot hälkappan innan skosnörena dras åt. Detta för att undvika "glapp". Risken att tårna ska skava mot skons framkant minskas genom att på detta sätt hindra fotens framåtglidning. I en sko utan snörning, exempelvis en loafer, glider däremot foten lätt fram. Tårna kan klämmas ihop samtidigt som det glappar i hälen.

Gott om plats för framfoten

Tårna ska ej stöta i skon vid gång. Framfoten ska ej kännas hoptryckt. Det ska med andra ord finnas gott om plats för tårna både på längden, bredden och höjden. En bra regel är att avståndet mellan sko och tåspets bör vara ungefär 1 cm.

Stötdämpande stabil sula

Sulan ska vara vridstyv och bestå av ett stötdämpande material. Det ska inte gå att vrida skon som en disktrasa! Genom en stabil sula fördelas trycket från underlaget mer jämt över hela foten. Böjningen av sulan ska uppkomma i höjd med tårnas grundleder. Sulan ska med andra ord vara förstärkt från hälen fram till tårnas grundleder. Uppkommer lätt stressfrakturer vid tårnas grundleder om böjningen av sulan ligger fel. Vi hjälper dig. 

Används en hög klack ändras fotvinkeln vilket medför en högre belastningen på framfoten samt en ökad risk för fotstukningar. Den bakre delen av klacken får gärna vara något avfasad. Hälisättningen blir mjukare och muskler, senor och senfästen på underbenets framsida avlastas. Är sulan något avrundad under framfoten underlättas avvecklingen av steget. Vi har skor med rigid rullula vid exempel smärtasamma tåfrakturer eller artros i tålederna. 

Löstagbar fotbädd

Vid behov av anpassade fotbäddar är en löstagbar "orginalsula" viktigt. Den ger det extra utrymme som en individuellt tillverkad fotbädd behöver.